Zdravi recept dana

Sastojci biskvit: ♦ 160 grama brašna ♦ 15 dkg badema ( tostiranih) ili oraha ♦ 2... Link
Sastojci: ♦ 30-ak dag skuhanih, očišćenih kestena ♦ 1  luk ♦ 2-3 zrna češnjaka ♦ ... Link
Sastojci: ♦ 125 g maslaca ♦ 3 jaja ♦ 1 valilin šećer ♦ 10 dkg šećera ♦ 1 žlica... Link

Kolumna "Priče života"

Koliko puta vam se u tjedan dana desi da želite nešto izgovoriti, ali nekako to ne... Link

Zdravlje

Kalcij ženama može produljiti život

Uzimanje kalcija u obliku dodatka prehrani u količinama do 1000 miligrama na dan može pomoći ženama da dulje žive, kažu znanstvenici.

Nova studija pokazala je 22 posto manji rizik od smrti tijekom 10-godišnjeg perioda u usporedbi sa ženama koje nisu redovito uzimale kalcij.

Kanadski znanstvenici su u biti jednoglasni kada je u pitanju preporuka ženama da manjak kalcija koji unesu prehranom nadoknade kalcijem u obliku tableta.

Glavni autor studije, David Goltzman sa McGill sveučilišta u Montrealu je rekao kako su rezultati istraživanja pokazali da je redovno unošenje kalcija u organizam povezano sa manjim rizikom od smrti kod žena.

Znanstvenici su analizirali podatke velikog istraživanja koje je od 1995. Do 2007. proveo Kanadski centar za osteoporozu, a tijekom kojeg su 9033 pacijenta bila pod nadzorom. U tom periodu umrlo je njih 1160.

Rezultati pokazuju 22 posto smanjeni rizik od smrti za žene koje su koristile dodatni kalcij u odnosu na one koje nisu, no uzimanje kalcija nije se pokazalo blagotvornim za muškarce.

Isto tako, uzimanje dnevnih doza kalcija većih od 1000 miligrama nije imalo jači učinak.

- Visoke količine kalcija bile su potencijalno povezane sa duljim životnim vijekom žena, i to bez obzira u kojem je obliku uziman kalcij. Učinak je bio jednak bilo da je riječ o kalciju iz mliječnih proizvoda, tableta ili drugih namirnica. Svima preporučamo da provjere koliko kalcija dnevno unose u organizam i da, ukoliko je potrebno, manjak nadoknade suplementima – naglasio je dr. Golzman.

Naveo je više razloga zbog kojih povećani unos kalcija ima ovakvo djelovanje. Tablete kalcija povezane su sa boljom ravnotežom masnoća u krvi, smanjenim rizikom od visokog krvnog tlaka, boljim metabolizmom kostiju i zdravljem probavnog trakta.

A za ove blagotvorne učinke nisu neophodni suplementi, već je dovoljno putem zdrave hrane povećati dnevni unos kalcija (riba i mliječni proizvodi).

Zdravlje

Sve je više ljudi koji prolaze kroz neugodno, sporo, a ponekad i bolno putovanje hrane... Link

Savjeti

Imati dobar odnos sa svojom svekrvom je moguć! Svekrve su gotovo od uvijek bile... Link

Zanimljivosti

Kada je u pitanju sijeda kosa, postoje razni mitovi priče i neprovjerene teorije. Sve je... Link

Ljepota

Danas sve želimo izgledati mlade i lijepe. Prebrz način života nam je donio stres, loša... Link

Zdravi recept dana

Sastojci biskvit: ♦ 160 grama brašna ♦ 15 dkg badema ( tostiranih) ili oraha ♦ 2 žličice... Link

Vitkost

Kao što ne biste uvijek trebali jesti istu hranu, tako ne biste trebali raditi iste... Link