Zdravi recept dana

Sastojci: ♦ 2 šalice zobenih pahuljica ♦ 1/2 šalice rogača ♦ 2 žlice rastopljenog ... Link
Sastojci: ♦ vezica divljih šparoga♦ 6 jaja♦ 2 mlada luka♦ 4 kriške pancete ili ... Link
Sastojci: Biskvit ♦ 125 g marga­rina♦ 100 g šećera prahu♦ 3 žumanjka♦ 150 g... Link

Zdravlje

Kalcij ženama može produljiti život

Uzimanje kalcija u obliku dodatka prehrani u količinama do 1000 miligrama na dan može pomoći ženama da dulje žive, kažu znanstvenici.

Nova studija pokazala je 22 posto manji rizik od smrti tijekom 10-godišnjeg perioda u usporedbi sa ženama koje nisu redovito uzimale kalcij.

Kanadski znanstvenici su u biti jednoglasni kada je u pitanju preporuka ženama da manjak kalcija koji unesu prehranom nadoknade kalcijem u obliku tableta.

Glavni autor studije, David Goltzman sa McGill sveučilišta u Montrealu je rekao kako su rezultati istraživanja pokazali da je redovno unošenje kalcija u organizam povezano sa manjim rizikom od smrti kod žena.

Znanstvenici su analizirali podatke velikog istraživanja koje je od 1995. Do 2007. proveo Kanadski centar za osteoporozu, a tijekom kojeg su 9033 pacijenta bila pod nadzorom. U tom periodu umrlo je njih 1160.

Rezultati pokazuju 22 posto smanjeni rizik od smrti za žene koje su koristile dodatni kalcij u odnosu na one koje nisu, no uzimanje kalcija nije se pokazalo blagotvornim za muškarce.

Isto tako, uzimanje dnevnih doza kalcija većih od 1000 miligrama nije imalo jači učinak.

- Visoke količine kalcija bile su potencijalno povezane sa duljim životnim vijekom žena, i to bez obzira u kojem je obliku uziman kalcij. Učinak je bio jednak bilo da je riječ o kalciju iz mliječnih proizvoda, tableta ili drugih namirnica. Svima preporučamo da provjere koliko kalcija dnevno unose u organizam i da, ukoliko je potrebno, manjak nadoknade suplementima – naglasio je dr. Golzman.

Naveo je više razloga zbog kojih povećani unos kalcija ima ovakvo djelovanje. Tablete kalcija povezane su sa boljom ravnotežom masnoća u krvi, smanjenim rizikom od visokog krvnog tlaka, boljim metabolizmom kostiju i zdravljem probavnog trakta.

A za ove blagotvorne učinke nisu neophodni suplementi, već je dovoljno putem zdrave hrane povećati dnevni unos kalcija (riba i mliječni proizvodi).

Zdravlje

Bubrezi su jedan od najvažnijih organa u našem organizmu. Oni svakodnevno filtriraju... Link

Zanimljivosti

Najbolje stvari u životu se ne mogu kupiti novcem. Sreća se ne nalazi u skupim autima,... Link

Vitkost

Mnogi ljudi koji pokušavaju smršaviti usporavaju metabolizam a da toga nisu ni svjesni.... Link

Ljepota

Sigurno negdje u kući imate baby ulje – čak i ako nemate bebu. Baby ulje je odlična stvar... Link

Savjeti

Perutanje kože vlasišta može uzrokovati nekoliko faktora. Gljivična infekcija je jedan od... Link

Zdravi recept dana

Sastojci: ♦ 2 šalice zobenih pahuljica ♦ 1/2 šalice rogača ♦ 2 žlice rastopljenog maslaca... Link