Zdravi recept dana

Sastojci: ♦ 200 g pilećih prsa bez kostiju ♦ 200 g arborio riže ♦ 100 g crvenog luka... Link
Sastojci: ♦ 2 šalice tučenog slatkog vrhnja (30% masti) ♦ 3/4 šalice punomasnog... Link
Sastojci: ♦ pola šalice suhih oraha ♦ pola šalice suhih lješnjaka ♦ 3 šalice vode ♦ ... Link

Kolumna "Priče života"

Ne mislim na nadu, jer nadu je najčešće vrlo teško izgubiti (čak i kad ti život da... Link

Zdravlje

Kalcij ženama može produljiti život

Uzimanje kalcija u obliku dodatka prehrani u količinama do 1000 miligrama na dan može pomoći ženama da dulje žive, kažu znanstvenici.

Nova studija pokazala je 22 posto manji rizik od smrti tijekom 10-godišnjeg perioda u usporedbi sa ženama koje nisu redovito uzimale kalcij.

Kanadski znanstvenici su u biti jednoglasni kada je u pitanju preporuka ženama da manjak kalcija koji unesu prehranom nadoknade kalcijem u obliku tableta.

Glavni autor studije, David Goltzman sa McGill sveučilišta u Montrealu je rekao kako su rezultati istraživanja pokazali da je redovno unošenje kalcija u organizam povezano sa manjim rizikom od smrti kod žena.

Znanstvenici su analizirali podatke velikog istraživanja koje je od 1995. Do 2007. proveo Kanadski centar za osteoporozu, a tijekom kojeg su 9033 pacijenta bila pod nadzorom. U tom periodu umrlo je njih 1160.

Rezultati pokazuju 22 posto smanjeni rizik od smrti za žene koje su koristile dodatni kalcij u odnosu na one koje nisu, no uzimanje kalcija nije se pokazalo blagotvornim za muškarce.

Isto tako, uzimanje dnevnih doza kalcija većih od 1000 miligrama nije imalo jači učinak.

- Visoke količine kalcija bile su potencijalno povezane sa duljim životnim vijekom žena, i to bez obzira u kojem je obliku uziman kalcij. Učinak je bio jednak bilo da je riječ o kalciju iz mliječnih proizvoda, tableta ili drugih namirnica. Svima preporučamo da provjere koliko kalcija dnevno unose u organizam i da, ukoliko je potrebno, manjak nadoknade suplementima – naglasio je dr. Golzman.

Naveo je više razloga zbog kojih povećani unos kalcija ima ovakvo djelovanje. Tablete kalcija povezane su sa boljom ravnotežom masnoća u krvi, smanjenim rizikom od visokog krvnog tlaka, boljim metabolizmom kostiju i zdravljem probavnog trakta.

A za ove blagotvorne učinke nisu neophodni suplementi, već je dovoljno putem zdrave hrane povećati dnevni unos kalcija (riba i mliječni proizvodi).

Zanimljivosti

Znate li da za sustav poput centralnog grijanja trebamo zahvaliti ženi? Mnogi bi se... Link

Savjeti

Užurban način života nam često ne ostavlja puno vremena za objede s obitelji. Što je... Link

Zdravi recept dana

Sastojci: ♦ 200 g pilećih prsa bez kostiju ♦ 200 g arborio riže ♦ 100 g crvenog luka ♦ ... Link

Vitkost

Kada pokušavate skinuti višak kilograma svaka je pomoć dobro došla. Najbolji rezultati... Link

Zdravlje

Jetra je važan organ kojeg često zanemarujemo. Jetra sudjeluje u čišćenju tijela,... Link

Ljepota

Nakupljanje kamenca na zubima neugodna je pojava koja pogađa sve dobne skupine, a koja... Link